דיאטה קטוגנית – כן או לא?
הקיץ יגיע בעוד כמה שבועות, ואיתו מזג האוויר הנחמד. עונת הרחצה המיוחלת והמיוחלת של כל כך הרבה גרמנים היא בקרוב כאן! אתה באמת רוצה להציג דמות עליונה ליד הבריכה או בחופשה. לרוע המזל עבור אנשים רבים זה נשאר חלום שלא התגשם. מה אתה יכול לעשות? האם יש בכלל תרופת פלא שיכולה להוריד את הקילוגרמים? האם אתה צריך לאכול יותר בשר או דגים כדי לרדת במשקל במהירות? האם כדאי לוותר לגמרי על ממתקים? וגם על פירות בשלים? אז מה עם הירקות הטריים? שאלה אחרי שאלה…. אבל אין תשובה. כן, ישנן דיאטות שונות, למשל מסורתיות, אסיאתיות או צמחוניות. גם דיאטת אטקינס פופולרית, וכך גם דיאטה דלת פחמימות, ים תיכונית, שומרי משקל ואחרים שמשלימים את רשימת האכילה הבריאה. אבל מה שנתפס בשנים האחרונות הוא הדיאטה הקטוגנית.
דיאטה קטוגנית? מה זה בדיוק?
אם ניסית אחת מהדיאטות שהוזכרו לעיל ולא קיבלת את התוצאות הרצויות, אתה עלול להיות קצת מבולבל, אפילו לא מוטרד. עם זאת, סקרנותך תוביל אותך לתגליות חדשות, וזו הסיבה שאתה רוצה לברר פרטים נוספים על אפשרויות אחרות להפחתת משקל..
מסיבה זו, הדיאטה החדשה ביותר עשויה לעניין אותך. הדיאטה הקטוגנית, המכונה בקיצור דיאטת קטו, היא האופנה האחרונה לירידה במשקל. היא זוכה לשבחים מצד העוקבים שלה ולשבחים כמצליחה מאוד. הם טוענים שתוכנית האכילה עתירת השומן והפחמימות עזרה להם לרדת קילוגרמים כמעט מיידית-ולאכול זאת עם בייקון וגבינה! אבל יש מתנגדים שהם יותר סקפטיים. הם דוחים לחלוטין את הדיאטה הקטוגנית, מכחישים אותה וקוראים לה התזונה הגרועה ביותר עד כה. היכן האמת אנו רוצים להסביר בהמשך.
דיאטה קטוגנית: להיפרד מפחמימות!
- מה אומרים המומחים על הדיאטה הקטוגנית?
מומחי בריאות ותזונאים מתייחסים לדיאטת הקטו כסוג של דיאטה דלת פחמימות. הוא מבוסס על תזונה עתירת שומן ודלת פחמימות במיוחד. פחמימות הן מקורות אנרגיה חשובים לגוף. אם אלה חסרים, זהו מצב קיצוני. הגוף צריך לעזור לעצמו בדרכים אחרות. ואז הוא מקבל את האנרגיה הדרושה לו משומן, לא מסוכר. אז הוא מוכנס לסוג של חילוף חומרים ברעב. במצב זה, הכבד נופל על השומן ויוצר תחליף גלוקוז, אלה מה שנקרא קטונים. זו הסיבה שתזונה מסוג זה נקראת דיאטה קטוגנית. מזון המכיל פחמימות הוא טאבו מוחלט בתזונת הקטו. אלה כוללים למשל לחם, פסטה, סוכר, בטטה, אך גם סוגים רבים של פירות וירקות וכן קטניות וחלב..
ביצים, בייקון וירקות ירוקים – זה מותר בדיאטה הקטוגנית.
- מה היתרונות של הדיאטה הקטוגנית?
למרות שהתזונה הקטוגנית היא קיצונית, היא מובילה במהירות לדמות החלומות הרצויה, כיוון שתזונה זו יורדת בעודף קילו תוך זמן קצר. רבים מהעוקבים שלהם מוצאים את זה אפילו יותר יעיל מהתזונה דלת הפחמימות. הדיאטה הקטוגנית מתמקדת באכילת שומן בעיקר (60%), כמויות מוגבלות של חלבון (35%), וכמעט ללא פחמימות (5%בלבד). רשימת המזונות המותרים כוללת: בשר, פירות ים, ביצים, ירקות ירוקים, אגוזים וזרעים, שומנים ושמנים, וכמה מוצרי חלב. בכל הנוגע למשקאות, רוב מומחי דיאטת הקטו מייעצים לשתות הרבה מים וסודה (למרות שהאחרון ממותק באופן מלאכותי), אך ללא קולה דיאטטית.!
מזון אופייני לתזונת הקטו
נערכות בדיקות רפואיות ומחקרים מדעיים המדגימים את ההשפעות הבריאותיות של התזונה הקטוגנית. מאחר שתזונה זו מורידה את רמות הסוכר בדם ומשפרת את הרגישות לאינסולין, ניתן להמליץ עליה לחולי סוכרת. התזונה הקטוגנית מתאימה גם לילדים עם אפילפסיה וחולי אלצהיימר. לפני שתתחיל בדיאטה מסיבות בריאותיות, עליך בהחלט לפנות לייעוץ מהרופא שלך. אחרת יכולים להיות סיכונים.
אגוזים, ביצים ואבוקדו נמצאים בתוכנית דיאטת הקטו.
- מהם החסרונות של הדיאטה הקטוגנית??
עד כאן כל כך טוב, אומרים המומחים. אם אתה עוקב אחר דיאטה “קטוגנית”, אתה יכול לרדת קילוגרמים תוך זמן קצר מאוד. עם זאת, לתזונה זו יש גם חסרונות מסוימים לגוף ולבריאותנו. מצד אחד, הדיאטה הקטוגנית רחוקה מלהיות בריאה ומצד שני, אפקט יו-יו מובטח אם מפסיקים לעשות זאת. בקיצור, הדיאטה היא קיצונית וחסרת איזון. התסמינים הבאים מתרחשים לעתים קרובות במהלך המעבר: תחושת רעב מוגברת, עייפות, כאבי ראש, בחילות, בעיות עיכול ובעיות שינה. תוכנית אכילה מגבילה זו דורשת גם הרבה כוח רצון. אם אתה רוצה תוצאות טובות ומתמשכות יותר והימנעות מאפקט יו-יו, עליך לשלב את הדיאטה עם אימון משקולות. העצה שלנו היא: אם אתה באמת רוצה לאכול דיאטה קטוגנית, עליך לעקוב בהחלט אחר הדיאטה תחת פיקוח רפואי.
להלן שתי רשימות של מזונות. פעם עם אלה שמותר לאכול במהלך הדיאטה הקטוגנית ואז יש כאלה שכדאי להימנע מהם לחלוטין. אנחנו רק רוצים להודיע לך על זה, אתה מחליט בעצמך מה יהיה טוב עבורך ומה לא.
זה נראה וטעים!
- מה לאכול בזמן דיאטת קטו?
- בשר: עוף, חזיר, סטייק, בקר טחון, כבש, בייקון, בשר חזיר, הודו, נקניקיות (בכמויות מוגבלות)
- דגים: סלמון, סנאפר, פורל, טונה, בקלה, שפמנון, הליבוט
- מאכלי ים: צדפות, צדפות, לובסטרים, סרטנים, צדפות
- ביצים
- כמה ירקות: כרובית, כרוב, אבוקדו, ברוקולי, קישואים, פלפלים, חצילים, עגבניות, אספרגוס, מלפפון, בצל, פטריות, תרד, חסה, שעועית ירוקה, זיתים
- רוב השומנים והשמנים: חמאה, שמן קוקוס, שמן זית, גהי, שומן, שמן אבוקדו, מיונז
- מוצרי חלב עתירי שומן: שמנת, גבינה (רכה וקשה), גבינת שמנת, שמנת חמוצה
- חמאת אגוזים ואגוזים: שקדים, בוטנים, חמאת בוטנים, חמאת שקדים, אגוזי מקדמיה, פקאנים, אגוזי לוז, אגוזי מלך, צנוברים
- תבלינים
- מים
- תה לא ממותק
- קפה ללא סוכר ואולי כמות קטנה של שמנת
- פירות יער (במשורה): אוכמניות, אוכמניות, פטל
- ממתיקים מלאכותיים (במשורה): סטיביה, סוכרלוז
- אלכוהול (במשורה): שנאפס, יין יבש, שמפניה
אבוקדו עם ביצים וסלמון מעושן – טעים!
- ממה כדאי להימנע לחלוטין במהלך דיאטת קטו:
- פירות: תפוחים, בננות, תפוזים, ענבים, אבטיחים, אפרסקים, מלונים, אננס, דובדבנים, אגסים, לימונים, לימונים, משמשים, אשכוליות, קיווי, שזיפים, תאנים, מנגו, פפאיה, מנדרינות, תמרים, צימוקים
- ירקות שורש: תפוחי אדמה (מתוקים וגם רגילים), גזר, בטטה, חרס
- ממתקים: שוקולד, עוגות, מאפים, גלידה, עוגיות, פודינג
- דגנים ועמילנים: חיטה, אורז, שיפון, שיבולת שועל, תירס, קינואה, שעורה, דוחן, אמרנט, כוסמת, גרעינים מונבטים
- מוצרים העשויים מדגנים: דגנים, לחם, פסטה, אורז, תירס, שיבולת שועל, קרקרים, פיצה, פופקורן, מוזלי, קמח
- קטניות: שעועית, אפונה, חומוס, עדשים
- אלכוהול: בירה, סיידר, יינות מתוקים, משקאות אלכוהוליים ממותקים
- מיץ, שייקים, לימונדה ותה וקפה ממותק
- רטבים ומטבלים ממותקים
- חלב ומוצרי חלב דלי שומן
- ממתיקים: סוכר קנים, דבש, סירופ מייפל, ספלנדה, אספרטיים, סכרין, סירופ תירס
- כמה שמנים: שמן קנולה, שמן סויה, שמן בוטנים, שמן שומשום, שמן חמניות